Głóg
Botanika
Nazwa łacińska
Crataegus monogyna
Nazwa zwyczajowa
Głóg biały, głóg, głóg szlachetny, drewno majowe
Rodzina
Rosaceae
Miejsce występowania
Obszary klimatu umiarkowanego półkuli północnej

POCHODZENIE
Rosnący w klimacie umiarkowanym na półkuli północnej głóg może się poszczycić białymi kwiatkami o charakterystycznym zapachu, a także błyszczącymi liśćmi w kolorze intensywnej zieleni.
Ten krzew, który może osiągnąć od 2 do 5 metrów wysokości, rośnie dziko w wielu regionach. Wierna swoim zasadom poszanowania dla ziemi i jej roślinności marka Yves Rocher zaopatryje się w głóg pochodzący z upraw europejskich certyfikowanych jako ekologiczne. Ukwiecone szczyty roślin są bazą do produkcji opracowanego przez Laboratoria Yves Rocher wyciągu z głogu.
NASZ WYCIĄG
Częste używanie klasycznych szamponów może uszkodzić włókna włosowe.
To dlatego eksperci Yves Rocher opracowali nową metodę dbania o włosy: low shampoo. Inspirowany tendencją „no-poo” pochodzącą ze Stanów Zjednoczonych, low shampoo jest odżywką wzbogaconą w wyjątkowo łagodne substancje myjące. Ma formułę bez siarczynów i parabenów, bez silikonu i bez substancji koloryzujących. Zawiera w swoim składzie ponad 99% składników naturalnego pochodzenia, w tym wyciąg z głogu otrzymany przy pomocy naturalnych rozpuszczalników. Wyciąg jest bogaty w polifenole, molekuły znane z właściwości ochronnych. Jest on zatem kluczowy dla skuteczności low shampoo, który chroni i dba o włosy, nawet przy codziennym używaniu. Rezultat: odżywione, jedwabiste i lekkie, widocznie piękniejsze włosy!
GENIUSZ ROSLIN
Głóg umie się bronić. Ten krzew polega na swoich kolcach w kwestii obrony przed roślinożercami. Organizmy żywe nie są jednak jedynymi wrogami roślin. Niektóre zagrożenia środowiskowe mogą także narazić na niebezpieczeństwo ich przetrwanie. Czynniki nieożywione (susze, brak światła) mogą powodować niedobór natlenienia oraz przyczyniać się do produkcji wolnych rodników. Mają one zgubne konsekwencje dla komórek. Na szczęście, aby się przed tym uchronić, głóg może polegać na swojej wysokiej zawartości polifenolów, w tym tanin, molekuł o właściwościach przeciwutleniających.