Yves Rocher
Oferta katalogowa
Klub lojalnościowy
Newsletter
Lista życzeń
Nasze sklepy
Moje konto
Mój koszyk

Irys

Botanika

Nazwa łacińska

Iris germanica, Iris pallida

Nazwa zwyczajowa

Irys

Rodzina

Iridaceae

Miejsce występowania

Maroko (Iris germanica), Włochy i Chiny (Iris pallida)

POCHODZENIE

Perfumiarze współpracujący z Yves Rocher posiadają wiele placówek zaopatrujących ich w irys: we Włoszech, w Chinach oraz w Maroko.

Niezależenie od miejsca uprawy, niesamowity zapach rośliny ujawnia się dopiero z czasem. W rzeczywistości to korzenie irysa są źródłem tego zapachowego skarbu i wydzielają go najwcześniej po trzech latach spędzonych w ziemi. Po zbiorze korzenie są myte, obierane i naturalnie suszone w cieniu. Następnie są dostarczane do eksporterów, którzy je magazynują. Trzeba odczekać jeszcze dwa lata, zanim będzie można dokonać ekstrakcji tej zapachowej esencji. Długie dojrzewanie jest bardzo istotne - dopiero wtedy korzenie wydzielają irony, podstawowe składniki zapachu irysa.

NASZ WYCIĄG

Po osiągnięciu dojrzałości korzenie irysa są zrywane oraz destylowane w parze dla uzyskania esencji lub masła.

Oczyszczanie esencji pozwala na wyeliminowanie kwasów tłuszczowych i uzyskanie absolutu. Jej pudrowa, aksamitna i lekko fiołkowa nuta zapachowa przynosi kwiatową i mocno odczuwalną intensywność oraz majestat. W wodzie toaletowej So Elixir Bois Sensuel irys zaznacza się także swoją elegancją i głęboką nutą.

GENIUSZ ROŚLIN

Jedna z genialnych cech irysa kryje się w jego korzeniach: kiedy schną i po wielu latach dojrzewają, w naturalny sposób rozwijają w sobie zapachowe cząsteczki zwane ironamim, które przysparzają tak wiele szczęścia twórcom perfum. Uzyskane na bazie tych substancji masło jest jednym z najdroższych na świecie surowców perfumeryjnych.