Irys
Botanika
Nazwa łacińska
Iris germanica, Iris pallida
Nazwa zwyczajowa
Irys
Rodzina
Iridaceae
Miejsce występowania
Maroko (Iris germanica), Włochy i Chiny (Iris pallida)

POCHODZENIE
Perfumiarze współpracujący z Yves Rocher posiadają wiele placówek zaopatrujących ich w irys: we Włoszech, w Chinach oraz w Maroko.
Niezależenie od miejsca uprawy, niesamowity zapach rośliny ujawnia się dopiero z czasem. W rzeczywistości to korzenie irysa są źródłem tego zapachowego skarbu i wydzielają go najwcześniej po trzech latach spędzonych w ziemi. Po zbiorze korzenie są myte, obierane i naturalnie suszone w cieniu. Następnie są dostarczane do eksporterów, którzy je magazynują. Trzeba odczekać jeszcze dwa lata, zanim będzie można dokonać ekstrakcji tej zapachowej esencji. Długie dojrzewanie jest bardzo istotne - dopiero wtedy korzenie wydzielają irony, podstawowe składniki zapachu irysa.
NASZ WYCIĄG
Po osiągnięciu dojrzałości korzenie irysa są zrywane oraz destylowane w parze dla uzyskania esencji lub masła.
Oczyszczanie esencji pozwala na wyeliminowanie kwasów tłuszczowych i uzyskanie absolutu. Jej pudrowa, aksamitna i lekko fiołkowa nuta zapachowa przynosi kwiatową i mocno odczuwalną intensywność oraz majestat. W wodzie toaletowej So Elixir Bois Sensuel irys zaznacza się także swoją elegancją i głęboką nutą.
GENIUSZ ROŚLIN
Jedna z genialnych cech irysa kryje się w jego korzeniach: kiedy schną i po wielu latach dojrzewają, w naturalny sposób rozwijają w sobie zapachowe cząsteczki zwane ironamim, które przysparzają tak wiele szczęścia twórcom perfum. Uzyskane na bazie tych substancji masło jest jednym z najdroższych na świecie surowców perfumeryjnych.