Klon
Botanika
Nazwa łacińska
Acer saccharum
Nazwa zwyczajowa
Klon, klon cukrowy
Rodzina
Aceraceae
Miejsce występowania
Wschodnia Kanada, północny-wschód Stanów Zjednoczonych

POCHODZENIE
Plantacje klonów lub klonowatych, z których pochodzą soki roślinne używane przez nasze Laboratoria znajdują się w Kanadzie, a dokładniej na południu prowincji Québec w regionie Plessisville w odległości 95 km na zachód od miasta Québec City. Drzewa zaczynają produkować soki po 40 latach wzrostu i mogą dożywać nawet 300 lat.
Woda klonowa jest zbierana pod koniec zimy przez okres jedynie kilku tygodni. W tym celu wierci się niewielką dziurkę w pniu drzewa. Naprzemienne nocne przymrozki i odwilże w ciągu dnia prowokują napływ wody do rośliny. W na przełomie lutego i marca, po dwóch lub trzech dniach cieplejszej pogody, zbierany jest pierwszy wyciek. Po nim następuje średnio trzydzieści kolejnych aż stopniowy wzrost temperatury oraz pojawienie się pączków zakańcza ten proces.
NASZ WYCIĄG
Normalna skóra zawiera około 70% wody. Niestety, jeśli skóra traci więcej wody niż otrzymuje ta gospodarka wodna ulega zachwianiu - wysusza się, staje się niekomfortowa i traci blask.
Pod koniec zimy, zamarznięta ziemia nie pozwala klonowi na czerpanie z niej substancji odżywczych. Korzysta on więc z rezerw, zebranych w swoich organach. Woda podchodząc w górę pnia wzbogaca się stopniowo w elementy odżywcze. Soki klonu używane przez Laboratoria Yves Rocher pozyskiwane są ze świeżo zebranej wody klonowej. Ich skuteczność została udowodniona: chronią one komórki przed utratą wody, wzmacniają barierę ochronną skóry oraz stymulują metabolizm komórkowy*.
Wyjątkowe połączenie soków o właściwościach zatrzymujących wodę pochodzących z agawy błękitnej oraz z klonu kanadyjskiego zostało wykorzystane w naszej gamie Hydra Vegetal. Soki te skutecznie chronią skórę przed utratą wody dzięki wysokiej zawartości biopolimerów, minerałów oraz osmolitów*.
Intensywnie i długotrwale nawilżona skóra** promieniuje blaskiem i pięknem!
* testy in vitro
**testy in vivo
GENIUSZ ROŚLIN
Aby zapewnić rozwój pączków oraz wzrost liści wiosną, klon przygotowuje przez lato i jesień rezerwy cukrów w swoich specjalnie do tego przeznaczonych organach, umieszczonych na korzeniach, pniu, a nawet na najbardziej delikatnych gałązkach. Na jednym klonie znajduje się wiele miliardów takich struktur. Wyobraź sobie tylko niezliczoną ilość mikroskopijnych kanalików ściśniętych w środku klonu, w których przechowywane są rezerwy cukru. Są one ogromnym zbiornikiem energii, z którego drzewo czerpie siłę do corocznej odnowy witalności i formowania pączków.