Lawenda
Botanika
Nazwa łacińska
Lavandula angustifolia
Nazwa zwyczajowa
Lawenda prawdziwa, lawenda alpejska, lawenda wąskolistna
Rodzina
Lamiaceae
Miejsce występowania
Obszer basenu Morza Śródziemnego

POCHODZENIE
Lawenda wykorzystywana przez Laboratoria Yves Rocher jest uprawiana w gospodarstwach ekologicznych prowadzonych przez rodziny rolnicze z regionu Prowansji na południu Francji, przekazujące z pokolenia na pokolenie tradycję i wiedzę o roślinach. Uwiąd kwiatów jest sygnałem do rozpoczęcia zbiorów. Lawenda są zbierane najczęściej mechanicznie pod koniec czerwca/na początku lipca przez okres od 3 tygodni do miesiąca. Po tym czasie zawartość olejków eterycznych w rośłinie zmniejsza się. Lawenda jest rośliną wieloletnią i jej uprawy są eksploatowane przez wiele lat. Produktywność lawendy rozpoczyna się w drugim lub trzecim roku życia, zaś najwyższy poziom osiąga w dwa lata później, po którym to apogeum wydajność rośliny powoli spada. Uprawy lawendy funkcjonują według zasady płodozmianu: gdy jej pola są niwelowane, sadzi się inne rośliny w celu zregenerowania ziemi.
NASZ WYCIĄG
Aktywne życie, hałas, zanieczyszczenie powietrza są nieustającymi źródłami stresu. Laboratoria Yves Rocher wyselekcjonowały gatunek Lavandula angustifolia ze względu na jego zwiększoną zawartość olejków eterycznych. Ich właściwości relaksujące i oczyszczające są znane od zarania dziejów.
Lawenda zaraz po zebraniu jest umieszczana w alembiku destylacyjnym i poddawana natychmiastowej obróbce w celu wyodrębnienia substancji aktywnych. Ta odziedziczona po przodkach technika polega na przepuszczeniu przez roślinę pary wodnej, która wyciąga z niej olejki. Połączenie pary wodnej i olejków eterycznych jest następnie ochładzane i skrapla się. Olejek jest słabo rozpuszczalny w wodzie i łatwo oddziela się od niej. Pozwala to na pozyskanie zarówno olejku eterycznego, jak i wody kwiatowej lawendy.
Olejek eteryczny oraz woda kwiatowa z lawendy wykorzystywane w Laboratoriach Yves Rocher w gamie produktów Roślinnej Pielęgnacji Stóp czerpią z tradycyjnej wiedzy i posiadają certyfikat bio.
GENIUSZ ROŚLIN
Charakterystyczny zapach lawendy jest łatwy do rozpoznania… dla człowieka i dla owadów! To właśnie dla tych drugich lawenda stara się tak pięknie pachnieć. Skuszone owady zapylające (np. pszczoły) przenoszą mimowolnie pyłek z jednej części kwiatu na drugą (z pręcika na słupek) lub z jednego kwiatu na drugi, umożliwiając w ten sposób lawendzie rozmnażanie. Dzięki temu naturalnemu procesowi, możemy cieszyć się wyjątkowym zapachem lawendy.