Yves Rocher
Oferta katalogowa
Klub lojalnościowy
Newsletter
Lista życzeń
Nasze sklepy
Moje konto
Mój koszyk

Wrąkotka

Botanika

Nazwa łacińska

Centella asiatica

Nazwa zwyczajowa

wąkrota, wąkrotka, wąkrotka azjatycka, gotu kola

Rodzina

Apiaceae

Miejsce występowania

Obszary Oceanii i Azji

POCHODZENIE

Wąkrotka jest niewielką, delikatną i niepozorną rośliną rosnącą dziko na Madagaskarze, gdzie nazywa się ją talapetraka. Aby zrywać ją w z poszanowaniem środowiska naturalnego, Yves Rocher współpracuje z malgaskim mikro przedsiębiorstwem, które zajmuje się zbiorami od października do grudnia, w czasie pory wilgotnej. Wąkrotkę zbiera się ręcznie, aby zachować jej korzenie w glebie oraz wspomóc odrastanie i namnażanie się rośliny. To malgaskie mikro przedsiębiorstwo przywiązuje również wagę do sprawiedliwego wynagradzania zbieraczy oferując stawkę nieco wyższą niż rynkowa. Marka Yves Rocher, starając się wspierać tę praktykę, finansuje we współpracy z innymi organizmami rozwój terenu przemysłowego dla swojego partnera, dzięki któremu będzie on mógł na miejscu przeprowadzać proces ekstrakcji.  Jest to sposób na zwiększenie wartości tradycyjnej wiedzy Madagaskaru, a w konsekwencji także środków przeznaczonych na środowisko naturalne oraz lokalne społeczności.

NASZ WYCIĄG

Z biegiem lat, skóra traci jędrność i staje się wiotka. Testy in vitro wykazały, że wyciąg z wąkrotki, składający się z 70% azjatykozyd i madekasozyd, pomaga walczyć z tym problemem. Dlaczego? Ponieważ te saponiny posiadają zdolność do regeneracji skóry, w tym stymulowania syntezy kolagenu. Ponadto, inne badania przeprowadzane in vivo wykazują, że wyciąg z wrąkotki, w połączeniu z innymi substancjami aktywnymi w kosmetykach Yves Rocher redukuje cellulit w 87% przypadkach. Wrąkotka jest doskonałym sojusznikiem odchudzania i ujędrniania!

GENIUSZ ROŚLIN

Każda roślina ma swoje sposoby na walkę z nieprzyjaznymi czynnikami środowiska. Wąkrotka wykorzystuje w tym celu saponinę. Ta molekuła jest ona obecna w liściach i posiada właściwości antybakteryjne, które chronią wąkrotkę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Wąkrotki rosnące dziko produkują więcej tej dobroczynnej substancji. Jest to spowodowane prawdopodobnie tym, że są narażone na więcej niekorzystnych czynników niż te uprawiane przez człowieka.