La Gacilly – zrównoważony model rolnictwa
Marka Yves Rocher jest silnie zakorzeniona w rodzimej Bretanii i od początku swojego istnienia nie ustaje w walce o dobro planety, łącząc zamiłowanie do piękna z poszanowaniem zarówno ludzi, jak i środowiska naturalnego.
Odpowiedzialne uprawy, odpowiedzialne piękno
Marka Yves Rocher jest silnie zakorzeniona w rodzimej Bretanii i od początku swojego istnienia nie ustaje w walce o dobro planety, łącząc zamiłowanie do piękna z poszanowaniem zarówno ludzi, jak i środowiska naturalnego. Nasza firma to ludzie, specjaliści w swojej dziedzinie: botanicy, rolnicy, twórcy formuł, pracownicy produkcji oraz sprzedawcy, którzy od 60 lat z zaangażowaniem i pasją tworzą w sercu Bretanii kosmetyki dla każdego z nas.
Yves Rocher jest ekspertem roślinnej pielęgnacji i jedyną marką posiadającą własne uprawy roślin, z których pozyskuje składniki aktywne wchodzące w skład produktów.
Plantacje te znajdują się w miejscowości La Gacilly w Bretanii, w miejscu narodzin marki. Zajmują one 60 ha, są w pełni ekologiczne i zgodne z zasadami agroekologii szanującej miejscowy ekosystem. Obejmują uprawę dziewięciu najważniejszych dla firmy roślin: bławatka, nagietka, arniki, rumianku pospolitego, nasturcji, rumianku rzymskiego, mięty pieprzowej, przypołudnika kryształowego oraz karpobrotu.
La Gacilly – to stąd marka Yves Rocher czerpie swoją siłę
Yves Rocher, twórca marki, wizjoner i ekolog, zapoczątkował jej istnienie na strychu swego rodzinnego domu. Od początku towarzyszyła mu idea poszanowania natury i bioróżnorodności oraz troska o człowieka.
Jako jeden z pierwszych sprzeciwił się komasacji gruntów rolnych w regionie, dzięki czemu lokalna roślinność zachowała swój naturalny charakter. Potrafił dostrzec potencjał siły roślin i powtarzał, że „powinniśmy oddać naturze to, co nam podarowała”.
Dziś przekaz ten nie traci nic ze swojej mocy. Zaangażowanie, jakim wykazał się Yves Rocher wciąż podtrzymywane jest w stworzonej przez niego firmie, która nie ustaje w walce o ochronę środowiska, bioróżnorodności i życia. Dlatego też uprawa najważniejszych dla marki roślin w La Gacilly odbywa się z zachowaniem zasad agroekologii.
Agroekologia w wykonaniu Yves Rocher
Agroekologia to model godny naśladowania. Jest to coś więcej niż powszechnie znana uprawa ekologiczna. Ale na czym konkretnie polega? W Yves Rocher gleba i rośliny uprawiane są z poszanowaniem środowiska, zgodnie z rytmem pór roku oraz bez użycia pestycydów, a na tym nie koniec.
Produkcja naszych flagowych roślin jest również całkowicie zintegrowana z otaczającym ekosystemem, aby nie zaburzyć jego równowagi. Dla podtrzymania bioróżnorodności istotne są podmokłe łąki, dzikie żywopłoty, obecność owadów zapylających, okrywa roślinna czy płodozmian. Uprawa roślin nie musi nad nimi dominować, wręcz przeciwnie – może harmonijnie z nimi współistnieć.
Jest to wizjonerski model stale ulepszany dzięki nauce, doświadczeniom badawczym, praktyce, a także współpracy z lokalną społecznością. Stawiamy na zrównoważone rolnictwo, by pomagać środowisku i wspierać odpowiedzialne piękno.